Menu

Cfarë është basti sportiv ?

Cfarë është basti sportiv ?

Cfarë është basti sportiv ?

Basti sportiv është një parashikim paraprak i një ngjarieje sportive e cila do të ndodhë. Kryesisht lojtarët e basteve janë të përqënduar në bastet e futbollit por jo vetëm sepse bastet sportive mundësohen për një larmishmëri sportesh duke përfshirë pse jo të gjitha ato aktivitete të cilat luhen kanë mundësinë e një basti sportiv. Gjithsesi për këtë pjesë do të flasim më shumë në nën seksionin specifik.

Bastet sportive sot kanë një numër të madh ndjekësish dhe është një ndër mënyrat moderne të argëtimit. Basti sportiv në vetvete është një parashikim paraprak i një ngjarje sportive që do të zhvillohet. Në parashikim lojtarët përfshijnë ato mundësi të cilat ata mendojnë se janë të duhurat dhe që i përshtaten më shumë analizës paraprake që ata bëjnë duke analizuar faktorët e një ngjarjeje. E thënë me pak fjalë parashikimi paraprak i një ngjarjeje sportive do të cilësohet si një bast sportiv.

Historiku i basteve sportive

Historiku i basteve sporive është i hershëm kryesisht daton që me lojërat olimpike në greqinë e lashtë ku njerëzit përvecse argëtoheshin duke parë ecurinë e lojërave sportive që zhvilloheshin filluan që të vendosnin dhe bastet e tyre për fituesit e garave që ndodhnin. Më pas dhe në lulëzimin e perandorisë romake shohim një epërsi të basteve që vendoseshin për ndeshjet e gladiatorve se cili prej tyre do të triumfonte, bastet nuk vendoseshin vetëm prej kupolës së perandorit por u shrinë më gjerë dhe në njerzit e thjeshtë ata e bënë pjesë të argëtimit të tyre vendosjen e basteve. Pra datimi i tyre sic shihet është shumë i hershëm dhe faktet historike e vënë në dije se ai ka egzistuar prej kohësh në shoqëri dhe është zhvilluar me të.

Seriali historik “Peaky Blinders” e risolli dhe njëherë në vëmendje zhvillimin e basteve sportive në shoqëri dhe se si janë krijuar bastshkruesit e parë. Me kalimin e viteve dhe me evolimin e shoqërisë njerzit tashmë nuk i vendosnin bastet e tyre vetëm nëpërmjet njëri tjetrit por u krijuan “kompanitë” e para të basteve të cilat shërbyen si zhvilluesit e mëtejshëm të basteve dhe ndihmuan së tepërmi më formalizimin e basteve sportive. Sot që flasim bastet sportive janë të pandashme dhe janë kthyer në një mënyrë argëtimi për shumë njerëz jo vetëm për ata që janë të apasionuar pas sportit por për të gjithë të cilët kërkojnë që të përjetojnë ato emocione që vetëm basti sportiv të fal.

Bastet sportive sot

Sot që flasim bastet sportive janë një ndër pikat kyce të industrisë ato bashkë me sportrt të cilat zhvillohen sjellin për ekonominë e vendeve me dhjetra mijëra të ardhura në buxhetin e shtetit. Bastet sportive sot janë një argëtim më shumë për të gjithë lojtarët dhe shërbejnë njëkohësisht si një burim të ardhurash për ta, sepse ajo që sigurojnë nga bastet sportive është vërtet një shumë e konsiderueshme. Në legjislacionin e shumë vendeve bastet sportive janë të lejuara dhe mbështeten me akte normative dhe me pjesë specifike të ligjeve por ka dhe vende të cilat nuk e lejojnë bastin sportiv duke e cilësuar si të paligjshëm ndër to është dhe shqipëria dhe kosova. Por kjo nuk e ka bërë të pamundur që lojtarët të bëhen pjesë e basteti sepse kompani si bastetbet apo dhe të tjera po ofrojnë këtë shërbim dhe po mbështesin lojtarët e basteve në angaxhimin e tyre sportiv.

Duke bërë një rishikim sot shohim që pikat e basteve sportive kanë ardhur duke u shuar kjo jo sepse ka një numër të vogël lojtarësh por sepse aktiviteti kryesor i basteve sportive është drejtuar drejt online-s dhe shumë lojtarë e kanë përqafuar shumë shpejt këtë mënyrë. Duke e marrë shërbimin online shumë lojtarë bastesh e kanë parë si një pikë favorizuese dhe si një mundësi më shumë për ta sepse mund të shfrytëzojnë cdo mjedis mjafton një apartat celular ose dhe një tablet që ata të vendosin bastin e tyre.

Tashmë basti është kthyer në një sensacion për shumë sportdashës dhe mund të cilësohet si argëtimi i kohës sepse është mënyra më e thjeshtë dhe më e mirë për tu argëtuar dhe njëherësh për të fituar.


Lajmet përkatëse