Menu

Hyrje në psikologjinë e basteve

Hyrje në psikologjinë e basteve

Hyrje në psikologjinë e basteve

Psikologjia është baza e të gjitha studimeve të sjelljevs dhe të funksionimit  të mendjes njerëzore. Qëllimi i psikologjisë është që të kuptojë se si funksionet individuale mendore ndikojnë në sjelljen e individit në shoqëri. Stduimet trgojnë se psikika jonë ka një ndikim të vazhdueshëm në sjelljen tonë dhe formëson jetën tonë të përditshme.

Bazat e psikologjisë së basteve

Psikologjia zbatohet në fusha të ndryshme të jetës por në këtë artikull ju jeni të interesuar të merrni informacionin përsa  i përket psikologjisë dhe ndikimi i saj në bastin sportiv. Psikologja është një shkencë që hulumton koncepte të tilla si: personaliteti, sjellja, emocionet, sjelljet ndërpersonale dhe gjithashtu funksionimin e trurit të njeriut. KJo është një pjesë interesante dhe tepër e rëndësishme sepse asgjë nuk simbolizon ekzistencën tonë në lidhjen tonë me botën e jashtme më shumë se sa mendja tonë.

Të shohim një pjesë të rëndësihme se si ndikon psikologja në bastin sportiv, është e rëndësihme të theksohet se për të pasur një bast të suksesshëm nuk është e thënë vetëm që të keni një përllogaritje matematikore të saktë dhe një njohuri të theksuar në fushën e sportit që ju bëni bast por gjithashtu e rëndësihme është që ju të jeni koshientë se një pjesë të rëndësihme e zë dhe psikologjia. Ne kemi folur për këtë pjesë në mendësinë e fituesit dhe shumë prej bastvënësve nuk e zbatojnë ose ju duket shumë qesharake për të qënë e vërtetë por në këtë mësim ju do të mësoni dhe do të shihni ndikimin që ka psikologja në bast dhe se si do të ndikojë ajo në të.

Psikologja e basteve sportive ndërthur veprimet dhe zakonet e basteve sportive me gjendjen e mendjes së tyre dhe me gjendjen emocionale. Mendja e njeriut fsheh një numër sekretesh të cilat nëse shfrytëzohen në mënyrën e duhur do të sjellin një ndikim pozitiv në aktivitetin që ju kryeni dhe që zhvilloni në përditshmëri.

Përdoreni psikologjinë tuaj në aktivitetet që kryeni dhe përdoreni si avatazhin më të madh që ju keni. Është kjo fije e hollë e cila ndan të suksesshmit në të pasuksesshimit. Ajo cka duhet të bëni është të përdorni cdo kapacitet tuajin për të shkëlqyer në fushën dhe në atë që ju doni të keni sukses.

Është ai moment ku ju mund të motivoheni më histori sukesesi dhe të njihni më mirë se si ndikon pozitivisht psikologja në suksesin e gjithsecilit. Në këtë shkrim mund të përmendi një listë tepër të gjatë me të gjithë sukseseet që ka arritur dhe kanë shkëlqyer shumë prej personazheve që ju sot adhuroni dhe se si ata e kanë përdorur këtë pikë tepër të rëndësihme në favorin e tyre. Që prej futbollistve, aktorëve, plotikanëve, shkrimtarëve që ju sot i shihni si një burim suksesi dhe si idhuj.

E gjitha që kanë bërë ata është se kanë punuar shumë fort në rrugëtimin që kanë zgjedhur dhe kanë krijuar disa qëllime për rrugën që do të ndjekin njëherësh në mendjen e tyre gjithmonë ka ekzistuar si e mirëqenë e gjithë suksesi dhe gjithmonë kanë qenë të bindur se do të arrijnë qëllimin e tyre. Nuk ka pengesa as dhe dorëheqje nga rruga që ju keni nisur nëse vërtet e dëshironi atë që po bëni atëherë duhet ta arrini me forcë. Dhe ggjithmonë kur flasim për sukses vjen në mendje Cristiano Ronaldo.

1)Cristiano Ronaldo

Një vogëlush i cili u rrit me pasionin e futbollit dhe me ëndrën e madhe që një ditë do të bëhet më i miri në fushën e tij. Të gjithë ju keni dëgjuar për vuajtjet e tij dhe për pamundësinë që kishte familja e tij për ta mbështetur për ëndrën e tij. Por kur vërtet dësiron dicka me gjith zemër është shumë e vështirë që të mos e arrish apo dhe që të dorzohesh. Është shumë e lehtë të dorzohesh por fitimtar është ai që lufton. Ronaldo gjithmonë në mendjen e tij ka pasur suksesin dhe gjithmonë ka punuar për t’ia dalë që të jetë më i miri. Është e qartë që është sot një ndër futbollistët që gjithcka që ka arritur e ka arritur me shumë punë dhe talent që cdo kush e zotëron, pasaj është zgjedhja e gjith secilit që sa dëshiron ta zhvillojë apo jo.

2) Linoel Messi

Është ylli tjetër i futbollit sot i cili gjithashtu ka nisur nga zero por me një dëshirë dhe me një vullnet të madh për tu bërë ai që është sot. Një ndër futbollistët më të mirë që mund të ketë ekzistuar. Psikologja e fituesit është ajo cka ndikoi te ai duke menduar se është fitues dhe duke dhënë cdo ditë të jetës së tij më të mirën për të cilën ai është duke punuar. Suksesi i tij njihet ndjeshëm dhe dihet botërisht se kush është ai.

Në qoftë se do të vazhdonim me listën do të bënim një listë shumë të madhe duke mos përmendur vetëm nga fusha e sportit por dhe ata idhuj që ne i shohim në jetë e përditshme dhe që dëshirojmë të arrijmë suksesin e tyre.

Unë marr një shembull më të thjeshtë për ta bërë më të prekshme të gjithë këtë. Të gjithve na ka ndodhur të ndodhemi para një provimi të vështirë dhe kemi punuar fort për të kemi lexuar dhe prap kemi pasur frikën se si do të shkojë, dhe si përfundim nuk është se marrim rezultatin e dëshiruar. Ndërsa kur hujmë në provim pasi kemi lexuar dhe punuar fort për të plus dhe me dëshirrën dhe besimin se do të shkëlqejmë në të rezultati është ai cka ne kërkonim. Pra e gjitha ka të bëjë me lojën psikologjike që ne krijojmë, është si një cark miu ku ne nuk duhet të biem brenda dhe t’i dprzohemi frikës dhe pasigurive por të ndërtojmë besimin se do të triumfojmë dhe do t’ia dalim.

Gjithashtu kjo veln dhe për të gjithë bastvënësit të cilët dëshirojnë të cojnë bastet e tyre në një nivel më të lartë dhe kërkojnë të përfitojnë më shumë prej tyre. Në qoftë se ata bëjnë një ndërthurje mes analizës teksnike dhe psikologjisë do të gjenë një rrugë më të shkurtër drejt suksesit në bastet sportive do të përfitojnë shumë më shuëm prej tyre.

Mos harroni psikologja në bastin sportiv është shumë e rëndësihme dhe ajo do të ndikjë në rrugëtimin që do të keni ju në bastin sportiv. Mendja e njeriut ndryshon dhe evolon me kalimin e kohës për të pasur sukses ju duhet të kapërcesni të gjitha vështirësitë dhe të gjitha pengesat. Asgjë nuk është e lehtë për t’u arritur por as dhe e pamundur.

Psikologja është specifike dhe nuk mund të ndryshohet duke lexuar artikuj apo dhe libra të ndryshëm. Ajo që ju duhet të bëni është që cdo ditë të përshkoni në të dhe të arrini të kontrolloni mendjen tuaj dhe të fokusoheni në atë që ju vërtet kërkoni dhe që dëshironi të arrini. Nuk bëhetë thjesht duke lexuar dhe duke motivuar veten gjithcka nis me hapin e parë. Pasi ju e ndërmerni atë do të shihni që cdo gjë do të jetë më e lehtë dhe jeni duke përshkruar në drejtimin e duhur rrugën tuaj. Krijo shembullin ti dhe bëhu frymëzim për të tjerët duke krijuar masa që ecin nën rrugën tënde dhe duke u rritur vazhdimisht.


Lajmet përkatëse