Menu

Lajthitja e lojërave të fatit

Lajthitja e lojërave të fatit

Lajthitja e lojërave të fatit

Për ta thënë ndryshe, është supozim i pasaktë që nëse një rezultat i rastit ndodh më shpesh sesa pritej për një periudhë kohe, atëherë ka më pak të ngjarë të ndodhë në të ardhmen. Kjo thjesht nuk funksionon si funksionon rastësia.

Të kuptuarit e lajthitjes së basteve, dhe problemeve që mund të shkaktojë, është e dobishme nëse planifikoni të jeni një lojtar i suksesshëm. Kjo do t’ju parandalojë të bëni llojet e gabimeve që kanë bërë shumë lojtarë në lojë.

Në këtë artikull ne kemi shpjeguar lajthitjen në më shumë detaje, me shembuj. Gjithashtu kemi sjellë informacion pse rezulton në baste dhe lojëra fati lojtarë që humbin para.

Kuptimi i lajthitjes në bast

Mënyra më e thjeshtë për të kuptuar lajthitjen është të merret parasysh hedhja e një monedhe. Duke supozuar se një monedhë normale po hidhet, pa asnjë mënyrë për të manipuluar rezultatin, rezultati është plotësisht i rastësishëm. Ekzistojnë dy rezultate të mundëshme – koka ose bishti – dhe të dyja rezultatet kanë një shans të barabartë për të ndodhur.

Si e tillë nëse një monedhë hidhet dhjetë herë rresht, atëherë llogjikisht mund të prisni ta shihni atë pesë herë në kokat dhe pesë herë në bisht. Në të vërtetë, ka cdo mundësi që një sekuencë e tillë të ndodhë. Sidoqoftë ka gjithashtu cdo mundësi që monedha të ulej mbi kokë dhjetë herë rresht, ose në bisht dhjetë herë rresht.

Ka shumë njerëz që besojnë se nëse një monedhë do të binte në kokë dhjetë herë rresht, atëherë do të kishte më shumë të ngjarë të binte në bisht në hedhjen tjetër. Ndërsa nuk është shumë e vështirë për të parë pse njerëzit do ta besonin atë, besimi është i gabuar, monedha është akoma po aq e mundëshme që të bjerë mbi kokë sesa në bisht në hedhjen tjetër.

Në cdo hedhje të vetme të monedhës gjasat e secilit rezultat janë saktësisht 50% pavarësisht se cfrë ka ndodhur më parë.

Besimi i gabuar se për shkak se ka rënë dhjetë herë resht kokë ka disi më pak të ngjarë të dalë në hedhjen e radhës është në thelb ajo që quhet lajthitja e lojërave të fatit. Në të vërtë nuk ka asnjë arsye pse hedhja tjetër ka më pak të ngjarë të jetë një kokë. Për të kuptuar pse, duhet të merrni parasysh probabilitetin dhe konceptin e ngjarjeve të pavarura.

Probabiliteti dhe Ngjarjet e pavarura

Nëse jeni pjesë e lojës së lojrave të fatit në cfarëdo forme qoftë, qoftë seriozisht apo thjesht për më shumë argëtim, idealisht duhet të keni të paktën një kuptim themelor të probabilitetit. Le të fillojmë duke parë përkufizimin e fjalës.

Cilësia ose gjendja e të qenit e mundshme; shkalla në të cilën dicka është si të ndodhë ose të jetë rasti.

Pra, thënë thjesht, probabiliteti përshkruan se sa ka të ngjarë të ndodhë dicka.

Probabiliteti luan një rol në të gjitha format e lojërave të fatit në një mënyrë apo në një tjetër. Ne nuk do të hyjmë në një detaj këtu, por mjafton të themi sa më shumë që kuptoni në lidhje me probabilitetin, aq më shumë ka të ngjarë të jeni të suksesshëm kur luani lojëra fati.

Shprehja e probabilitetit

Mënyra e saktë për të shprehur probabilitetin është si një numër midis 0 dhe 1. Një probabilitet pre 0 do të thotë që dicka nuk mund të ndodhë, dhe një probabilitet prej 1 do të thotë që dicka do të ndodhë patjetër. Një probabilitet prej 0,5 do të thotë se ka një shans të barabartë që të ndodhë ose të mos ndodhë.

Probabiliteti shpesh shprehet si përqindje, pasi kjo i bën gjërat më të lehta për t’u kuptuar. Për ta shprehur atë si një probabilitet ju thjesht shumëzoni numërin përkatës me 100. Pra, një probabilitet prej 0,5 bëhet 50% dhe një probabilitet prej 1.0 bëhet 100%.

Probabiliteti i hedhjes së monedhës

Për të demostruar probabilitetin “në veprim”, është më e lehtë të përdorësh një shembull. Le të përdorim përsëri një hedhje monedhe. Ne tashmë kemi vërtetuar që hedhja e një monedhe ka dy rezultate të mundshme dhe secili rezulton është po aq i mundshëm sa tjetri. Prandaj, probabiliteti që të jetë koka është 0,5. shanset që të jetë koka janë saktësisht të njëjta sikurëse të mos jetë koha. Konvertuar në një përqindje, kjo është 50%.

Kjo dëshmon cështjen që po theksonim më herët. Shanset për një hedhje monedhe që rezulton në koka janë gjithmonë 50% – pavarësisht sa herë ka rezultuar tashmë në koka. Kjo sepse cdo hedhje e medaljes është një ngjarje e pavarur.

Cila është një ngjajre e pavarur?

Një ngjarje e pavarur është ajo ku rezultati është gjithmonë i rastësishëm, dhe nuk ndikohet në asnjë mënyrë nga ajo që ka ndodhur më parë. Nëse koka dalin dhjetë herë me radhë, monedha nuk e “di” këtë dhe ka po aq gjasa të jetë koka në hedhjen tjetër sesa në bisht.

Pritshmëria dhe Variantet

Nëse keni hedhur një monedhë mjaftueshëm herë, pritja është që numri i herëve që del deri në kokë dhe numëri i herëve që shfaqen bishta duhet të jenë afërsisht të barabartë. Kjo për shkak të probabilitetit. Nëse ka një shans prej 50% që të ndodhë secila, atëherë mbetet e arsyeshme që të dyja do të ndodhin të njëjtën numër. Sidoqoftë, gjasat janë vetëm gjasat që dicka të ndodhë. Asgjë nuk është e caktuar, përvc nëse probabiliteti është 0 ose 1.

Ju mund të hidhni një monedhë 100 herë dhe ajo mund të ulet në kokë 80 herë dhe bishta vetëm 20.

Megjithëse do të prisnit të shihni 50% të hedjeve të monedhave në kokat, dhe 50% të hedhjeve të monedhave në tokë, kjo nuk do të jetë gjithmonë kështu. Kjo është për shkak të mospërputhjes e cila në thelb është se sa dicka mund të ndyshojë nga ajo që pritet të ndodhë mesatarisht. Rezultatet e ngjajrjeve të rastësishme nuk do të ndjekin domosdoshmërisht mesataren gjatë cdo periudhe të caktuar.

Sa më shumë herë që hidhni një monedhë, aq më shumë probabiliteti i efekteve ka dhe varianca më e vogël e efektit. Pra, nëse hidhni një monedhë një milion herë mund të prisni të shihni afër një ndarje 50/50 të kokave ose bishtave. Sidoqoftë, nëse hidhni një monedhë vetëm 10 herë mund të shihni lehtë një ndarje 80/20, ose një ndarje 90/10, apo edhe një ndarje 100/0.

Pasi t’i kuptoni të gjitha këto, duhet të jetë e lehtë të kuptohet pse mashtrimi i lojërave të fatit është vërtet një mashtrim. Tani do të shpjegojmë pse njihet si lajthitje e lojtarit dhe pse mund të shkaktojë probleme.

Si lajthitja ndikon në lojën e lojtarëve?

Arsyeja pse lajthitja është quajtur kështu është sepse të mendosh se rezultati i një ngjarjeje të rastësishme ndikohet ndid nga rezultati i një ngjarje të mëparshme të rastësishme, ose ngjarjeve, është dicka që lojtarët janë të detyruar ta bëjnë. Pa qënë kurrë të vetëdijshëm për termin ose atë që do të thotë, shumë lojtarë të fatit kanë rënë në gravkën e mashtrimit të lojërave të fatit.

Kjo ndodh më së shpeshti në kazino dhe, në vecanti, në tryezën e ruletës. Duke supozuar një lojë të ndershme dhe një rrotë të paanshme, rezultati i një rrotullimi të një rrote rulete është një ngjarje e rastësishme. Ka 37 numëra në timon (38 për ruletën amerikane) dhe secili numër ka një shans 1 në 37 (ose 1 në 38) të dalë. Kjo është e vërtetë, pavarësisht nga numërat që janë rrotulluar më parë.

Aty ku lojtarët e ruletës mund të futen në telashe është në bastet e parave të barabarta, të tilla si e kuqe ose e zezë. 18 numëra janë të luq dhe 18 janë të zi, që do të thotë se shanset që një numër i kuq të rrotullohet janë të njëjta me shanset që një numër i zi të rrotullohet. Shanset nuk janë saktësisht 50/50 për shkak të zeros së gjelbër (dhe zero të gjelbër të dyfishtë për ruletën amerikane) por e rëndësishme është që ato të jenë të barabarta.

Përsëri, ato shanse janë të barabarta , pavarësisht nga ajo që ka ndodhur më parë. Sidoqoftë, nëse keni luajtur ndonjëherë ruletë për ndonjë kohë në një kazino, atëherë është pothuajse një siguri se do të keni dëgjuar që dikush të injorojë rregullat themelorë të probabilitetit.

Në skenarin e mësipërme, nuk duhet të habiteni aspak kur shihni një lojtar që vendos një bast të konsiderueshëm në të zezë. Ata do ta kenë bindur veten se thjesht duhet të jetë e zezë për shkak të sekuencës së gjatë të të kuqve.

Sic e kemi treguar tashmë, sidoqoftë ajo që ka ndodhur më parë nuk ka asnjë lidhje me atë që do të ndodhë më pas. Mund të ketë qenë e kuqe 20 herë me radhë dhe shanset që ajo të jetë e kuqe në rrotullimin tjetër do të ishin akoma të njëjtat me të zezën. Kjo nuk i ndalon disa lojtarë të ruletës që të mendojnë ndryshe edhe pse, dhe në thelb të bien në lajthitjen e lojërave të fatit.

Lotarët e lojërave të fatit që bien në lajthitjen gjithmonë ndryshojnë më shpejt sesa më vonë.

Sisitemi i lajthitjes së lojërave të bastit

Lajthitja e lojërave të fatit është arsyeja më e madhe pse njerëzit përdorin sisteme bastesh me progresion negativ. Këto përfshijnë rritjen e aksioneve pas humbjes.

Shembulli më i famshëm i një sistemi të tillë është sistemi Martingale. Kjo funksionon duke vendosur edhe baste fizike (në dicka të tillë si e kuqja në tryezën e ruletës) dhe dyfishimin e bastit fillestar sa herë që një bast humbet. Ideja është që një bast të fitojë përfundimisht dhe të gjitha humbjet e mëparshme do të rikuperohen plus një fitimi të aksioneve fillestare.

Sidoqoftë, sistemet e basteve të progresit negativ janë të dënuar të dështojnë, sepse nuk ka asnjë garanci se një bast do të fitojë para se shumat të rriten. Një rrotë rulete lehtë mund të rrotullohet e zezë 10 ose më shumë herë rresht, dhe nëse kjo do të ndodhte, atëherë cdokush që përdor sistemin Martingale ka të ngjarë të mbarojë paratë ose të arrijnë kufijtë e basteve në tryezë.

Kjo është arsyeja pse duhet të jeni shumë të kujdeshëm kur përdorni sisteme negative të basteve. ne nuk besojmë se ju kategorikisht nuk duhet të përdorni sisteme të tilla pasi ato mund të jenë argëtuese dhe ato mund t’ju ndihmojnë të fitoni pak në një periudhë afatshkurtër por ju absolutisht duhet të jeni të vetëdijshëm për lajthitjen e lojërave të fatit dhe të kuptoni se ato nuk janë sisteme të paqarta që garantojnë fitime.

Lajmet përkatëse