Menu

Bastet me penallti – suksesi i goditjeve

Bastet me penallti - suksesi i goditjeve

Kupa e botës 2018 solli një numër rekord të penalltive. Kjo për shkak të sistemit VAR (ndihës arbitri i videos), një video e cila përdoret për të diskutuat disa situata të diskutueshme brenda zonës së penalltisë. Sistemi  VAR bastet e futbollit i shndëroi në një rëndësi të vecantë dhe po behen një sensacion i rri për të gjithë lojtarët e basteve. Prandaj në këtë artikull në do të japim disa informacione të cilat i konsiderojmë tepër të rëndësishme përsa i përket këtij basti.

Do të hasemi më gjuajtejn e penalltive në faza të ndryshme të lojës dhe e gjitha që duhet të kemi parasysh është që ta përdorim në favorin tonë këtë moment. Ju mund të habiteni por prapa gjuajtjeve të penalltive janë shifra të sakta shkencërisht dhe këto mund të ju ndihmojnë që ju të keni një bast fitues.

Dënimet sipas numrave

Gjuajtja e penalltive i nënshtrohet një paragjykimi më shumë se të gjitha aktivitetet e tjera. Nëse nje penallti kapet, atëherë kjo është një goditje e keqe. nëse topi prek pjesën e pasme të rrjetës, gjuajtësi përshkruhet si një djalë i aftë dhe me aftësi gjuajtëse. Në të dy rastet, natyrisht që është një gabim në argumentim dhe në llogjikim. Pas goditjes së dënimit mund të jetë një ndërhyrje e përsosur nga portieri, pas golit të shënuar një gabim i tij. Dhe në të dyja rastet ka dhe faktorë të tjerë të cilët ndikojnë.

Një nga informacionet është se rreth 80% e penalltive ndodhin në turne të rëndësishmëm që zhvillohen përsa i përket sportit. Sidoqoftë, edhe më i rëndësishëm është një informacion i detajuar i suksesit të  goditjeve të penalltive:

  • Goditja e parë – 86,6%
  • Goditja e dytë – 81,7%
  • Goditja e tretë – 79,3%
  • Goditja e katërt – 72,5%
  • Goditja e pestë – 80,0%
  • Cdo goditje “në vdekjen e papritur” – 64,3%

Ju duhet të shihni se ndërsa rritet presioni të secili prej gjuajtësve rritet dhe suksesi i demostrimit të penalltisë. Kjo do të thotë që lojtarët të cilat janë “më të mirë” duhet të bëjnë gjithmonë goditjen e fundit. Kjo është dhe arsyeja se pse goditja e pestë e cila fiton dhe ndeshjen është më e suksesshmia.

Të dhënat mund të ndahen dhe sipas pozicionit që ka secili prej lojtarëve, sulmuesit janë shumë më të saktë me gjuajtet se lojtarët në një raport 83% kundrejt 73%. Një dallim mjaft i madh që do të shërbejë si një sinjalizues për të gjithë ju.

Një faktor tjetër të cilin duhet ta përmendim dhe që ka një rëndësi të madhe është mosha. Lojtarët e rrinj kryesisht ata që janë 22 vjec dhe poshtë janë më shumë të predispozuar për të bërë gjuajtje më të sakta, sipas statistikave 85% e tyre bëjnë një gjuajtje të tillë. Pra në qoftë se shihni përpara penalltisë një lojtar i cili është 30 vjec dhe është gjuajtja e katërt ju tashme dini se si do të jetë raporti i asaj gjuajtje, e dini se ku është avantazhi.

Një faktor i fundit interesant është gjuajtja e penalltisë dhe sipas fuqisë së ekipeve. Shumica e njerëzve besojnë se gjuajtja e penalltisë bazohet vetëm në fat por nuk është aspak e vërtetë. Ekipet më të mira, dmth skuadrat me sulmuesit më të mirë kanë më shumë shanse që të përfundojnë një penallti me sukses se sa një skuadër me një cilësi më të ulët lojtarësh. Dallimi në cilësinë e ekipeve do të jetë më i theksuar në grupet themelore, sa më i avancuar të jetë turneu, aq më shumë gjasa do që të ekuilibrohen shanset e ekipeve.

Koeficientët e penalltive zakonisht janë 1,17, tashmë ju e dini se si duhet ta shfrytëzoni këtë moment kur albitri jep një penallti apo shkon në opsionin shtesë të penalltive.

Lajmet përkatëse